هفت خاصیت زنجبیل برای سلامتی
مدتهای مدیدی است که در آشپزخانههایمان از زنجبیل استفاده میکنیم، از کوکیها و شیرینیها با طعم زنجبیل گرفته تا چای زنجبیلی، و غذاهایی که الهام گرفته از فرهنگ غذایی هند و آسیایی هستند. اما در عینحال که زنجبیل یکی از خوشمزهترین و متمایزترین ادویههای شناخته شده روی کرهی زمین است، ریشهی این گیاه از زمانهای گذشته به عنوان نوشیدنی در درمان بسیاری از بیماریها استفاده میشده است. امروزه خواص بینظیر زنجبیل برای سلامتی هم از سوی پزشکان غربی و هم از سوی متخصصان طب سنتی تائید شده است.
مواد مغذی موجود در این ادویه آن را تبدیل به یک ستاره کرده است. بهطور کلی یک فنجان ریشهی تازه و خرده شدهی زنجبیل تنها حدود 80 کالری، کمتر از 18 گرم کربوهیدرات و حدود 2 گرم فیبر و پروتئین خواهد داشت.
در حالیکه تنها یک قاشق غذاخوری شیر 5 واحد کالری دارد، به همین دلیل است که کری گرانس (Keri Gans) مربی یوگا و صاحب باشگاه Keri Gans Nutrition اعتقاد دارد: «مصرف همین مقدار زنجبیل، کالری بسیاری کمی دارد، در عینحال کربوهیدرات و قند نیز ندارد». هر تکهی کوچک ریشهی زنجبیل حاوی مقادیر بالایی ویتامین، و مواد معدنی نظیر آهن، ویتامین C، پتاسیم، منیزیم و روی است.
اگرچه ریشهی زنجبیل خواص بینظیری دارد اما مابقی قسمتها آن را نیز نباید نادیده گرفت، در واقع بخشهای دیگر این میوه نیز برای سلامتی مفید هستند. گانس در اینباره توضیح میدهد که: «زنجبیل را میتوان تازه، خشک شده، پودر شده، پوست کنده، به صورت نوعی روغن، چیپس، یا آبپز شده استفاده کرد».
اگر در مورد عطر، طعم، مواد مغذی و خواص سلامتی زنجبیل چیزی نمیدانید، برای اطلاعات بیشتر این مقاله را تا انتها مطالعه کنید.
زنجبیل حالت تهوع را بهبود میبخشد
شنیدید که میگویند در مواقع سواری در یک ماشین سنگین و در جادههای ناهموار یک تکه زنجبیل بخورید؟ دلیل این مسئله آن است که زنجبیل معده را آرام میکند. جولی آپتون، یکی از بنیانگذاران انجمن اشتها برای سلامت و پزشک میگوید: « تحقیقات نشان میدهد که زنجبیل میتواند تهوع سفر، بارداری یا حتی تهوع ناشی از شیمی درمانی را بهبود دهد».
پژوهشی تایلندی در رابطه با تأثیر زنجبیل و داروی دیمنهیدرینات (داروی مورد استفاده برای حالت تهوع) نشان میدهد: زنجبیل در جلوگیری و درمان حالت تهوع در زنان باردار تأثیر زیادی دارد.
با اینحال، اپتون این مسئله را نیز گوشزد میکند: «از آنجا که زنجبیل ترکیبات بیواکتیو زیادی دارد، اگر دارای شرایط پزشکی خاصی هستید یا دچار حملههای خاصی میشوید، با پزشک متخصصتان در رابطه با مصرف زنجبیل و میزان آن مشورت کنید».
این ماده میتواند نفخ، بخار معده و یبوست را کاهش دهد
زنجبیل در کاهش عوارض ناشی از سوء هاضمه تاثیر دارد، چرا که به دلیل وجود آنزیم گوارشی zingibain در آن، به بدن در هضم پروتئین کمک میکند. وجود این ترکیب باعث میشود، مواد غذایی که میخورید به راحتی از سیستم گوارش عبور کرده و ایجاد نفخ، بخار معده و یبوست کاهش یابد.
در حالیکه زمانیکه زنجبیل را به صورت ادویه در غذاها استفاده نمیکنیم، پس از صرف غذا احساس میکنیم تبدیل به یک ماهی بادکنکی شدهایم. برای پیشگیری از این حالت میتوان یک فنجای چای زنجبیل خانگی مصرف کنید، به این صورت که چند تکه زنجبیل را یک لیوان آب گرم ریخته 5 تا 10 دقیقه درب لیوان را ببندید و سپس به آرامی آن را میل کنید (میتوانید از مارکهای چای زنجبیل موجود در بازار مانند Yogi Ginger یا خود زنجبیل به صورت ارگانیک و سنتی استفاده کنید).
در مورد نوشیدنی زنجبیل چطور؟ توجه کنید که اکثر مارکهای موجود در بازار اگرچه حاوی زنجبیل واقعی هستند، اما در عینحال حاوی شربت ذرت و فرکتوز نیز میباشند که این دو میتوانند نفخ را بدتر کنند. پس از قبل از مصرف نوشیدنی زنجبیل روی بطری آن را مطالعه کنید.
زنجبیل در درمان عفونتها کمک میکند
زمانیکه احساس میکنید سرما خوردهاید، ممکن است به سمت مصرف آب پرتقال بروید. اما جالب است بدانید آب زنجبیل تازه (یا نوشیدنی که در آن زنجبیل باشد) نیز میتواند انتخاب خوبی باشد، به این دلیل که گینجرول (gingerol) که ترکیبی فعال در زنجبیل است، عامل مهمی در مبارزه با ویروسها به شمار میرود. تحقیقی آزمایشگاهی که در مجلهی Ethnopharmacology منتشر شده، نشان میدهد که زنجبیل تازه میتواند در درمان ویروس سن سشیال تنفسی انسان (HRSV)، که یکی از علل شایع عفونت تنفسی است، مؤثر باشد. لازم به ذکر است که محققان دریافتهاند، زنجبیل خشک شده کمتر از زنجبیل تازه تأثیر دارد. بنابراین پیش از خرید مطمئن شوید زنجبیلی که خریداری کردهاید تازه است، برای اینکار میتوانید ناخنتان را روی ریشهی این گیاه بکشید که باید صاف و بدون زبری باشد. اگر پوست ریشه خشک بود و راحت جدا شد، احتمالاً زیاد تازه نیست.
زنجبیل میتواند دردهای قاعدگی را کم کند
تا بهحال گرفتار دردهای دوران قاعدگی شدهاید؟ پژوهشی ایرانی که در مجلهی “طب جایگزین و مکمل” منتشر شده است، نشان میدهد زنجبیل در کاهش درد قاعدگیهای دردناک مؤثراست و همچون یک ایبوپروفن عمل میکند. شرکتکنندگان در این مطالعه، کپسولی حاوی 250 گرم زنجبیل را به محض شروع قاعدگیشان، به مدت سه روز و به میزان 4 بار در روز مصرف کردند، نتایج نشان داد که دردهای آنها به میزان قابل توجهی کاهش یافته است. همچنین میتوانید 2 قاشق غذاخوری ریشه تازه زنجبیل را در آب گرم حل کرده و با عسل و آبلیمو میل کنید.
درمان التهاب
گانس میگوید: آنتیاکسیدانهای موجود در زنجبیل میتوانند منجر به کاهش التهاب شوند. تحقیقات نشان میدهد مکملهای حاوی عصاره زنجبیل و یا پمادهای موضعی زنجبیل، درد و التهاب افراد مبتلا به آرتروز را کاهش میدهند (اما برای درمان طبیعتاً برای درمان جامع چنین بیماریهایی، یک برنامهی همهی جانبهی پزشکی نیاز است).
قابل توجه دوندهها و ورزشکاران: مطالعهای محلی در دانشگاه جوجیا به این نتیجه دست یافت که مصرف روزانه مکملهای حاوی زنجبیل باعث کاهش دردهای عضلانی ناشی از ورزش میشوند.
درست است، مجبور نیستید حتماً خود زنجبیل را بخورید تا از خواص تسکیل دهندهی آن بهرهمند شوید. لپه شرمن، پزشک پاتولوژیست در شهر پورتلند ایالت اورگن، در مصاحبهای در همین رابطه عنوان میکند: روغن اسانس زنجبیل با بهبود گردش جریان خون، باعث میشود خستگی عضلات از بین برود. 4 قاشق زنجبیل تازه خرده شده را در یک کیسهی پنبهای قرار دهید و آن را محکم ببندید، کیسه را درون وان پر از آب حمام قرار دهید، و درون وان بنشینید، خواهید دید که دردتان تسکین مییابد.
زنجبیل در مبارزه با سرطان روده بزرگ مؤثر است
مطالعهای کوچک از سلسله تحقیقات پیشگیری از سرطان، که در سال 2011 منتشر شدند، نشان داد که مکملهای حاوی زنجبیل به دلیل خواص ضد التهابی که دارند، میتوانند از پیشروی سرطان روده بزرگ جلوگیری کنند. برای تائید این دستآور باید تحقیقات بیشتری در این زمینه انجام شود. لازم به ذکر است که شرکت کنندگان در این مطالعه روزانه مقادیر زیادی از این ادویه (یک کپسول هشت میلیگرمی در هر روز) دریافت میکردند.
زنجبیل میتواند به کاهش وزن کمک کند
بهطور کلی اکثر گیاهان و ادویهجات در کاهش وزن مفید هستند، چرا که طعم این ادویهجات کمک میکنند راحتتر بتوانید غذاهای کم کالری را مصرف کنید. چگونگی استفاده از زنجبیل در این رابطه چندان مهم نیست: مطالعهای کوچک که در مجلهی متابولیسم هم منتشر شده نشان میدهد مردانی که پس از غذا، نوشیدنی گرم زنجبیل (تهیه شده از پودر زنجبیل و آب گرم) مینوشند تا مدت زیادی احساس سیری میکنند. محققان نیز ابراز میدارند: نتایج نشان میدهند، افزایش سوخت و ساز بدن و کاهش احساس خستگی ناشی از مصرف زنجبیل، نقش بالقوهای در کاهش وزن دارد.
برای یک صبحانه لاغرکننده که قاتل چربیهایتان باشد، سعی کنید پودر زنجبیل را روی ماست یونانی ریخته و با انواع توتها میل کنید.
منبع : اروندکالا – استفاده غیرتجاری با ذکر منبع بلامانع است.